Máte příliš mnoho přátel na Facebooku? | spotrebitele.dtest.cz
poradenská linka dTest 299 149 009 předplatné časopisu dTest

Máte příliš mnoho přátel na Facebooku?

29.5.2018

Příliš obsáhlý seznam přátel na Facebooku může znamenat zahlcenou timeline, zhoršenou orientaci v příspěvcích, ale i riziko ztráty soukromí. V případu Cambridge Analytica na síti původně reagovalo jen 270 tisíc osob, ale poskytly tak přístup k 87 milionům svých facebookových přátel. Je proto vhodné umět se seznamem kontaktů pracovat a šikovně si jména ve virtuálním prostoru roztřídit. Jak na to?

Přátel na sociální sítí můžete mít jen pár, ale i desítky, stovky či tisíce. A ochrana vašeho soukromí je pak závislá na nastavení soukromí všech těchto lidí. Časem můžete ztratit přehled, kdo je kdo, pokud jejich počet neomezíte nebo si nenastavíte způsob, jak s nimi komunikovat a jak zprávy o nich třídit. Americká spotřebitelská organizace Consumer Reports nabízí pár tipů, jak na to.

Ano, zabere to čas, ale výsledek stojí za to. Můžete začít tím, že vymažete všechny osoby, které si vůbec nevybavujete. Dotyčný z vašeho seznamu zmizí a ani se o tom nedozví. Ovšem pozor - pokud se pokusíte ho na seznam přátel vrátit, síť se jej opětovně zeptá, zda má o zařazení do friendlistu zájem.

Dále můžete využít možností, které nabízí sám Facebook.

Sledujte narozeniny

Když má někdo ze seznamu vašich přátel narozeniny, Facebook vás na to upozorní a nabídne vám, abyste mu popřáli. Můžete zvážit, o koho jde, a vybrat si mezi blahopřáním nebo zrušením přátelství.

Nemusíte však vymazat každého, lze použít řadu dalších možností.

Nastavte si priority vybraných příspěvků

Vlevo na domovské stránce je tlačítko Vybrané příspěvky s třemi tečkami. Klikněte na tečky a v nabídce u nich vyberte Upravit předvolby. Dostanete se tak k nástrojům, které potřebujete. Podobné najdete i v hlavním nastavení. Můžete tedy označit ty osoby, jejichž příspěvky se vám budou objevovat jako první, kdykoliv se připojíte. Ostatní neztratíte, budou však o mnoho níže. Můžete tu také zrušit sledování lidí i stránek. Nezrušíte tím přátelství, jen se vám nebudou jejich příspěvky objevovat samy od sebe.

I jinak Facebooku snadno napovíte, co vidět již nechcete – každý příspěvek má v pravém horním rohu tři tečky – po kliknutí na ně rozhodnete, zda chcete vymazat jen tento příspěvek, nebo možná vše od stejného autora, ale jde to třeba i jen na 30 dnů.

Rozhodněte o tom, co kdo uvidí

Nechceme, aby všichni viděli na síti vše. Proto je šikovné seznam přátel rozdělit do skupinek. Můžete mít zvlášť rodinu, kolegy z práce, spolužáky ze střední apod. Facebook vám několik možností nabídne, ale skupinky si můžete určit a zadat i sami.

Ve chvíli, kdy máte všechny seskupené, můžete rozhodovat, kdo uvidí každý váš příspěvek. Například při sdílení fotky z poslední dovolené můžete ze seznamu příjemců vyloučit skupinu kolegů z práce. Stejně tak můžete na tomto místě přidat další příjemce, například sousedy.

Přesto byste neměli zapomínat, že vše, co na sítí sdílíte, se může dostat do nepovolaných rukou v případě, že se někdo do vašeho účtu nabourá, nebo když někdo z vašich přátel vytvoří snímek obrazovky a podělí se o něj.

Nastavte si pravidla viditelnosti

Nemusíte vždy u každého příspěvku řešit, ke komu se dostane. Kdo a co na vaší timeline uvidí, rozhodněte obecně. Ve svém profilu otevřete nabídku skrytou pod třemi tečkami vedle Zobrazit záznamy o aktivitách a zvolte Nastavení profilu Timeline.

V Soukromí lze nastavit, kdo uvidí vaše budoucí příspěvky. Můžete také schovat již zveřejněné nebo omezit jejich viditelnost jen na vybrané přátele. Tam také rozhodnete, kdo vás smí oslovit s žádostí o přátelství nebo jak vás mohou lidé na Facebooku vyhledat.

V Timeline a označování nastavíte, kdo uvidí vaši timeline a kdo na ni smí přidávat příspěvky, ale i možnost vetovat příspěvky, ve kterých jste označeni, ještě před jejich zveřejněním. Tlačitko Zobrazit jako vám ukáže, jak vypadá váš profil pro veřejnost nebo pro konkrétní osoby.

Blokování dává příležitost skrýt se před konkrétními osobami, aplikacemi nebo stránkami – při vyhledávání vás pak vůbec nenajdou. A pokud nechcete, aby někteří přátelé nebo přátelé přátel viděli, co se na vaší timeline objevuje, přidejte je na Seznam Omezeno. Dostanou se pak jen k tomu, co sdílíte veřejně.

Nekomunikujte jen na sociálních sítích

Je-li pro vás soukromí důležité, hovořte se svým okolím o jeho dodržování na internetu. V dnešní době je respekt k digitálnímu soukromí součástí dobrého vychování, vyžaduje však i jistou pozornost. Chcete-li zveřejnit něčí fotku nebo někoho na některé označit, požádejte ho o souhlas. Nechcete-li, aby se fotky vašich dětí objevovaly na webu, informujte o tom. A hlavně nespoléhejte jen na sociální sítě, když chcete s někým zůstat ve spojení. Vždy budou existovat i jiné způsoby, stačí na ně myslet a chtít je používat.

Související články