poradenská linka dTest 299 149 009 předplatné časopisu dTest

Ochrana osobních údajů

Osobní údaje jsou v dnešní době mnohdy rádoby bezplatného internetového obsahu a aplikací jedním z nejcennějších platidel, o něž mají zájem nejen poskytovatelé reklamy. Zatímco dříve si marketéři vystačili se jménem, adresou či telefonním číslem, dnes sledují každý náš pohyb na internetu i mimo něj za pomoci chytrých telefonů a spotřebičů zapojených do takzvaného internetu věcí. Data bývají sbírána za účelem co největší personalizace reklamy.

Někteří nepoctivci si s tím však nevystačí a ze spotřebitelů se snaží vymámit i přístupové údaje k internetovému bankovnictví či údaje o platební kartě. Jestliže obdržíte e-mailovou výzvu k zadání hesla ke správě bankovního účtu, nereagujte na ni, nepochybně se bude jednat o podvod. A i v případě zamýšlené internetové platby si vždy ověřte prodejce a samotnou platební bránu.

V současnosti mimo jiné schází jednotná evropská legislativa či regulace „trackingu“ na internetu, tedy sledování uživatelova chování za pomoci „cookies“ čili souborů s personalizovaným nastavením pro jednotlivé uživatele, které se ukládají na jejich přístrojích či jiných prostředcích. Těmi jsou například přidělování unikátních „zákaznických čísel“ jednotlivým zařízením či „web beacons“, tedy speciální prvky v kódu stránky, jež umožňují sledovat uživatelovo chování.

Zlepšení ochrany osobních údajů je v současnosti na celém světě jedním z hlavních témat spotřebitelských organizací včetně dTestu. Státní institucí, která se touto problematikou v Česku zabývá, je Úřad pro ochranu osobních údajů.

Nezisková organizace Iuricum Remedium také v Česku každoročně uděluje anticeny Big Brother Awards, které jsou určeny společnostem a institucím nejkřiklavěji narušujícím právo spotřebitele na soukromí a ochranu osobních údajů.
 

Články s tímto štítkem: 131

Jak se zbavit účtu na Facebooku

5.4.2018 Pohoršují vás úniky a zneužívání dat uživatelů Facebooku? Nebaví vás dohadovat se na síti o politice? Nemáte již potřebu vědět o každém kroku svých známých a rozhodně nechcete lajkovat jejich příspěvky, protože se vám jednoduše nelíbí? Nechcete již svůj účet na Facebooku? Řešení je snadné. celý článek

Chytré přístroje si zaslouží vyšší ochranu

22.3.2018 Vláda Spojeného království žádá výrobce zboží připojitelného na internet, aby zajistili soukromí a bezpečnost uživatelů již v základním nastavení, nikoli jako dodatečnou volbu. Pozornost tomuto tématu věnovali kolegové z britské spotřebitelské organizace Which? celý článek

Na Facebooku toho na sebe neprozrazujte příliš

15.3.2018 Když dáte lajk stránce, příspěvku nebo skupině na Facebooku, tyto informace se na něm uloží. Facebook tak snadno získá data o tom, co vás a vaše přátele zajímá. Používá je pak při prodeji reklamního prostoru inzerentům, kteří mají zájem právě o cílovou skupinu, do které patříte. Facebook je tedy zdarma, ale za svůj profil na něm platíte informacemi o sobě. Jak omezit množství informací, které o sobě předáváte? celý článek

I SIM karta může být obětí phishingu

5.3.2018 Podvod na SIM kartě, založený na phishingu, tj. na získání přístupu k osobním údajům spojeným s finančními službami, zneužívá ukradené identity k ovládnutí mobilního spojení oběti a vybílení jejích bankovních účtů. Tyto nepříjemnosti již postihly nejednoho uživatele chytrých telefonů ve Francii, informovala tamější spotřebitelská organizace UFC-Que Choisir. celý článek

Uživatelé z EU mohou žalovat Facebook ve své vlastní zemi

28.2.2018 Evropský soudní dvůr rozhodl, že občané Evropské unie mohou podávat žaloby na americkou společnost Facebook ve své vlastní zemi. Stalo se tak v případě rakouského právníka a odborníka na ochranu osobních údajů Maxe Schremse, který proti zneužívání soukromých informací touto sociální sítí bojuje již řadu let. Podrobnosti jsme se dozvěděli od německé spotřebitelské organizace Stiftung Warentest. celý článek

Jak nedovolit chytré televizi sledovat, co děláte

20.2.2018 Chytré televize se tak nejmenují náhodou. Kromě výhod, které uživatelům nabízejí, s pomocí technologie nazývané ACR (Automatic content recognition) sbírají údaje o tom, jaké pořady sledují. Nabízíme vám návod americké spotřebitelské organizace Consumer Reports, jak toto sledování vypnout. celý článek

Anonymní sociální síť Sarahah je zneužívána k šikaně

15.2.2018 Sarahah je mobilní aplikace umožňující výměnu anonymních zpráv. Od kohokoliv komukoliv, o čemkoliv, o komkoliv. Anonymita zvyšuje riziko zneužití, pomluv a kyberšikany mezi mladistvými. Varovala před tím španělská spotřebitelská organizace OCU. celý článek

Google byl odsouzen k vymazání pomlouvačných článků

13.2.2018 Berlínský okresní soud ve dvou sporech zakázal Googlu zveřejňovat výsledky vyhledávání odkazující na články pochybného webu Gerlachreport.com. Ten prezentuje manažery různých německých společností jako zločince a podvodníky. Informovala o tom německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest. celý článek

Zpracování osobních údajů lze ovlivnit

1.2.2018 Každou chvíli se dozvídáme o krádežích osobních údajů, o únicích z různých databází. Jaká máte práva vůči zpracovateli dat? Co dělat v případě, že mezi ztracenými jsou ta vaše? Slovinské sdružení spotřebitelů ZPS radí, jak se v takové situaci zachovat. celý článek

Smishing - jak nenaletět podvodům přes SMS

31.1.2018 O podvodných e-mailech toho už víme hodně – mazat, neotevírat. Avšak co když se ke stejnému účelu používá SMS? Jak reagovat? Nebo nereagovat vůbec? Jak se nenechat zmást a překazit temné plány esemeskových zločinců, radí dánská spotřebitelská organizace Forbrugerrådet Tænk  celý článek

EU sjednotí pravidla pro zpracování osobních dat

26.1.2018 V EU budou od května 2018 platit nové zásady pro zacházení s osobními daty. Občané budou mít větší kontrolu nad svými osobními údaji a jejich využíváním komerčními subjekty. Pravidla budou povinná pro všechny firmy fungující na území Unie, nezávisle na umístění jejich sídla.  celý článek

Co když vám ukradnou mobil?

24.1.2018 Ztráta mobilu může být hotovou katastrofou. Přicházíme o adresář, telefonní seznam, rodinné album, úložiště dokumentů, soukromá videa, pracovní nástroj, peněženku a mnoho dalšího. Citlivé osobní informace se dostávají do nepovolaných rukou a vzniká nebezpečí jejich snadného zneužití. Nezoufejte. Zachováte-li chladnou hlavu a ihned podniknete několik důležitých kroků, nemusíte si dělat starosti, uklidňuje OCU, španělská spotřebitelská organizace. celý článek

Některé hry na mobil vás mohou odposlouchávat

23.1.2018 Některé hry dostupné v obchodě Google Play jsou hodně zvědavé. Používají mikrofon chytrého telefonu k sledování zvuku vaší televize. Údaje o tom, jak sledujete reklamy, jsou totiž dobře zpeněžitelné. celý článek

Chyby procesoru ohrožují i váš počítač

15.1.2018 V počítačovém světě byly ohlášeny dvě bezpečnostní chyby procesorů, které se dohromady týkají všech počítačů, tabletů a chytrých telefonů. Tzv. meltdown je problémem čipů značky Intel, Spectrum zasáhl všechny. Elektronická zařízení aktualizují svůj systém a po updatu Intelu mohou spotřebitelé pocítit zpomalení počítače. Co se děje a jak se lze bránit?  celý článek

Svoboda projevu má přednost před soukromím

2.1.2018 Německý soud rozhodl, že zveřejnění cizí soukromé zprávy na internetu sice může porušit práva jejího autora, právo na svobodu projevu je však důležitější. Ale nemusí tomu tak být pokaždé. Informovala o tom na svém portálu test.de německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest. celý článek

WhatsApp neoprávněně předává osobní údaje Facebooku

1.1.2018 Francouzský úřad pro ochranu dat (Národní komise pro informatiku a svobody, CNIL) před Vánoci obvinil aplikaci WhatsApp, že předává údaje o uživatelích sociální síti Facebook, aniž by na to měla zákonné právo. WhatsApp má měsíc na to, aby přizpůsobil své jednání francouzským zákonům. celý článek

Zaměstnavatel nesmí sledovat, co píšete na klávesnici

4.12.2017 Keylogger je software mnoha schopností, včetně sledování veškeré činnosti uživatele počítače. Nesmí však sloužit k plošnému sledování zaměstnanců. Soudí tak Federální úřad práce Německé spolkové republiky, citovaný spotřebitelskou organizací Stiftung Warentest. celý článek

Chytré hračky jsou náchylné ke zneužití na dálku

29.11.2017 V dnešní době nejsou hračky s připojením bluetooth a wi-fi výjimkou, možná se o letošních Vánocích dostanou i do vaší domácnosti. Stejně jako jiná zařízení mohou však být snadno „napíchnuta“ a umožnit tak cizí osobě komunikovat s vaším dítětem a ohrozit jeho bezpečnost.  celý článek

Fotoaplikace velkých značek nechrání soukromí

28.11.2017 Britská spotřebitelská organizace Which? provedla test fotoaplikací známých značek a zjistila, že polovina z nich nezachází správně s osobními údaji. celý článek

Společnosti sdílejí soukromé údaje zákazníků s Facebookem

22.11.2017 Facebook získává od mnohých společností osobní údaje o jejich klientech za účelem cílené reklamy. Informovala o tom nizozemská spotřebitelská organizace Consumentenbond. celý článek