poradenská linka dTest 299 149 009 předplatné časopisu dTest

Ochrana osobních údajů

Osobní údaje jsou v dnešní době mnohdy rádoby bezplatného internetového obsahu a aplikací jedním z nejcennějších platidel, o něž mají zájem nejen poskytovatelé reklamy. Zatímco dříve si marketéři vystačili se jménem, adresou či telefonním číslem, dnes sledují každý náš pohyb na internetu i mimo něj za pomoci chytrých telefonů a spotřebičů zapojených do takzvaného internetu věcí. Data bývají sbírána za účelem co největší personalizace reklamy.

Někteří nepoctivci si s tím však nevystačí a ze spotřebitelů se snaží vymámit i přístupové údaje k internetovému bankovnictví či údaje o platební kartě. Jestliže obdržíte e-mailovou výzvu k zadání hesla ke správě bankovního účtu, nereagujte na ni, nepochybně se bude jednat o podvod. A i v případě zamýšlené internetové platby si vždy ověřte prodejce a samotnou platební bránu.

V současnosti mimo jiné schází jednotná evropská legislativa či regulace „trackingu“ na internetu, tedy sledování uživatelova chování za pomoci „cookies“ čili souborů s personalizovaným nastavením pro jednotlivé uživatele, které se ukládají na jejich přístrojích či jiných prostředcích. Těmi jsou například přidělování unikátních „zákaznických čísel“ jednotlivým zařízením či „web beacons“, tedy speciální prvky v kódu stránky, jež umožňují sledovat uživatelovo chování.

Zlepšení ochrany osobních údajů je v současnosti na celém světě jedním z hlavních témat spotřebitelských organizací včetně dTestu. Státní institucí, která se touto problematikou v Česku zabývá, je Úřad pro ochranu osobních údajů.

Nezisková organizace Iuricum Remedium také v Česku každoročně uděluje anticeny Big Brother Awards, které jsou určeny společnostem a institucím nejkřiklavěji narušujícím právo spotřebitele na soukromí a ochranu osobních údajů.
 

Články s tímto štítkem: 183

Federal Trade Comission řeší podvodný telemarketing

20.10.2014 Americká Federal Trade Comission (FTC) a soudy řešily významné případy podvodů po telefonu, které se schovávaly za telemarketing. V jednom případě se jednalo o podvodnou společnost vydávající se za partnera zdravotnického programu Medicare, jejímž cílem bylo získat důvěrné osobní údaje seniorů. Ty pak zneužila k odcizení finančních prostředků. Druhý případ se týkal nevýhodných a klamavých nabídek oddlužení a financování hypotéky. celý článek

Vishing - podvody po telefonu

26.9.2014 Ve skotském Edinburgu se množí případy takzvaného vishingu. Podvodník, vydávající se za pracovníka banky, zde kontaktuje oběť po telefonu a snaží se z ní vylákat peníze či přístupové údaje k bankovnímu účtu. celý článek

Chytrý bratr vás vidí

29.8.2014 Nabídka na trhu s takzvanými „smart“ technologiemi je široká. Telefony, televize, ledničky, krokoměry, dokonce tlakoměry. Být s nimi každou chvíli online má jistě svoje výhody – televize vám doporučí film, který byste asi jinak v nabídce přehlédli, lednička vám zase může naplánovat jídelníček a tlakoměr upozorní lékaře, pokud by naměřené hodnoty znamenaly ohrožení života. Jenže – neexistuje technologie, která by se nedala zneužít. celý článek