poradenská linka dTest 299 149 009 předplatné časopisu dTest

Ochrana osobních údajů

Osobní údaje jsou v dnešní době mnohdy rádoby bezplatného internetového obsahu a aplikací jedním z nejcennějších platidel, o něž mají zájem nejen poskytovatelé reklamy. Zatímco dříve si marketéři vystačili se jménem, adresou či telefonním číslem, dnes sledují každý náš pohyb na internetu i mimo něj za pomoci chytrých telefonů a spotřebičů zapojených do takzvaného internetu věcí. Data bývají sbírána za účelem co největší personalizace reklamy.

Někteří nepoctivci si s tím však nevystačí a ze spotřebitelů se snaží vymámit i přístupové údaje k internetovému bankovnictví či údaje o platební kartě. Jestliže obdržíte e-mailovou výzvu k zadání hesla ke správě bankovního účtu, nereagujte na ni, nepochybně se bude jednat o podvod. A i v případě zamýšlené internetové platby si vždy ověřte prodejce a samotnou platební bránu.

V současnosti mimo jiné schází jednotná evropská legislativa či regulace „trackingu“ na internetu, tedy sledování uživatelova chování za pomoci „cookies“ čili souborů s personalizovaným nastavením pro jednotlivé uživatele, které se ukládají na jejich přístrojích či jiných prostředcích. Těmi jsou například přidělování unikátních „zákaznických čísel“ jednotlivým zařízením či „web beacons“, tedy speciální prvky v kódu stránky, jež umožňují sledovat uživatelovo chování.

Zlepšení ochrany osobních údajů je v současnosti na celém světě jedním z hlavních témat spotřebitelských organizací včetně dTestu. Státní institucí, která se touto problematikou v Česku zabývá, je Úřad pro ochranu osobních údajů.

Nezisková organizace Iuricum Remedium také v Česku každoročně uděluje anticeny Big Brother Awards, které jsou určeny společnostem a institucím nejkřiklavěji narušujícím právo spotřebitele na soukromí a ochranu osobních údajů.
 

Články s tímto štítkem: 147

Consumentenbond chce usnadnit přenechání letenky druhé osobě

29.7.2016 Zatímco jízdenku na autobus či vlak nebo zamluvený pokoj v hotelu jde v mnoha evropských zemích často stornovat či u nich změnit osobu, na níž je rezervace provedena, ti, kteří chtějí cestovat letecky, takové možnosti obvykle nemají. Pokud totiž chtějí zamluvenou letenku přenechat někomu jinému, musí zaplatit tučný poplatek. Nizozemská spotřebitelská organizace Consumentenbond chce změnu. celý článek

Pokud vám jde o zdraví, nespoléhejte na internet a aplikace

25.7.2016 Co se děje s daty o vašem zdraví, která o vás nasbírá fitness aplikace či která zadáte do vyhledávače? Nad touto otázkou a také nad internetem jako zdrojem informací o zdraví a medicíně se zamýšlí italská spotřebitelská organizace Altroconsumo. celý článek

Google nově umožňuje mazat historii vyhledávání

18.7.2016 Společnost Google, která provozuje stejnojmenný vyhledavač, nově uživatelům umožňuje, aby mohli mazat záznamy ze své historie vyhledávání. Úprava historie také ovlivní reklamy, které se uživateli zobrazují. Informuje o tom americký spotřebitelský server Consumerist. celý článek

Velký poskytovatel reklamy vás vidí

14.7.2016 Společnost InMobi, jež je považována za jednoho z největších světových poskytovatelů reklamy v chytrých mobilních telefonech, musí zaplatit pokutu ve výši 950 tisíc amerických dolarů, protože pomocí lokalizace polohy sledovala i ty uživatele, kteří k tomu nedali souhlas.  celý článek

Odmítnout upgrade na Windows 10 je od července jednodušší

11.7.2016 Společnost Microsoft vyslechla stížnosti spotřebitelských organizací i jednotlivých spotřebitelů a zmírnila tlak na uživatele operačního systému Windows, aby přešli na nejnovější verzi s číslem 10. Kvůli dosavadnímu používání nekalých praktik a nepřiměřeného nátlaku musí Microsoft jednu uživatelku Windows z Kalifornie odškodnit ve výši deset tisíc dolarů za nevyžádaný upgrade. Informují o tom servery Consumerist a DW. celý článek

Test-Achats se nelíbí agresivita Windows 10

27.6.2016 Blíží se termín, po jehož uplynutí již nebude upgrade na operační systém Windows 10 zdarma. Tím tlak na uživatele starších verzí přitvrzuje. Uživatelé operačního systému Windows si tak dnes již nemohou vybrat, zda o upgrade stojí, ale pouze zda ho chtějí provést dnes či ho odložit. Takový nátlak se ovšem nelíbí mnoha spotřebitelským organizacím včetně belgické Test-Achats. celý článek

Počítače Lenovo mohou obsahovat nebezpečnou aplikaci

14.6.2016 Některé notebooky a počítače od společnosti Lenovo mají závažnou bezpečnostní trhlinu. Přes předinstalovanou aplikaci Lenovo Accelerator by mohl případný hacker ovládnout celý počítač. Informuje o tom britský server Bitterwallet. celý článek

Microsoft zakázal používání triviálních hesel

2.6.2016 Softwarovému gigantu Microsoft došla trpělivost s uživateli, kteří používají triviální hesla typu „12345“, a nově u svých služeb zakazuje jejich užívání. Informuje o tom britský spotřebitelský server Bitterwallet.  celý článek

Pozor na virus, který se maskuje jako prémiová verze WhatsApp

1.6.2016 Britský spotřebitelský server Bitterwallet varuje před stahováním aplikace WhatsApp Gold. To, co se tváří jako prémiová verze populární chatovací aplikace, je ve skutečnosti malware, tedy virus, který „krade“ osobní údaje. celý článek

Co přinesl únik dat o TTIP?

23.5.2016 Již od počátku vyjednávání Dohody o transatlantickém obchodním a investičním partnerství, známé též pod zkratkou TTIP, Evropská spotřebitelská organizace BEUC řeší, jaký tato dohoda může mít dopad na spotřebitele. O úniku dat z vyjednání o TTIP bylo již napsáno mnoho, někteří je považují za senzaci, jiní zase za „bouři ve sklenici vody“. Data z tajného jednání, která nedávno zveřejnila ekologická organizace Greenpeace, nejsou pro spotřebitele příliš příznivá. Naplnily se i pochybnosti BEUC, která považuje nová zjištění za závažná, což podtrhuje i objem uniklých dat.  celý článek

Consumentenbond kritizuje agresivitu Windows 10

20.5.2016 Nizozemské spotřebitelské organizaci Consumentenbond se nelíbí agresivita, s jakou se společnost Microsoft snaží do počítačů svých zákazníků protlačit operační systém Windows 10. Pro své příznivce proto zřídila speciální fórum, kde si mohou vyměňovat zkušenosti s novým operačním systémem a ochranou svých dat. celý článek

Pouze 16 % telefonů podporuje nejnovější verzi operačního systému Android

10.5.2016 Již v minulém roce upozorňovala nizozemská spotřebitelská organizace Consumentenbond, že výrobci chytrých telefonů s operačním systémem Android zanedbávají jeho upgrade.V současnosti tak nejnovější verzi systému Android s číslem 6.0 podporuje pouhých 16 % přístrojů. celý článek

Úmluva TTIP možná bez kritizovaného ISDS, ale stále netransparentní

4.4.2016 Z evropského návrhu transatlantické dohody známé pod zkratkou TTIP aktuálně vypadla značně nepopulární část, která by velkým korporacím umožňovala řešit spory s jednotlivými evropskými státy v rámci mechanismu Investor-to-State Dispute Settlement (ISDS). Takový orgán přitom byl považován pouze za prodlouženou ruku velkého průmyslu. Nahradit by ho měla soustava nezávislých soudů. celý článek

Stiftung Warentest kritizuje obchodní podmínky internetových gigantů

29.3.2016 Mnoho spotřebitelů si po odsouhlasení obchodních podmínek klade otázku, co se děje s jejich osobními údaji. Německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest (SW) si pečlivě pročetla podmínky oblíbených služeb, jako je Spotify či Netflix. Zjistila, že s uživatelskými daty mohou provozovatelé zacházet prakticky podle libosti, obchodní podmínky jsou také často „k neučtení“. celý článek

Obchodní podmínky Tinderu jsou v rozporu s evropskou legislativou

23.3.2016 Populární aplikace Tinder sice mnohým pomáhá se seznamováním, spotřebitelským organizacím se však nelíbí její obchodní podmínky, které jsou v rozporu s evropským právem, a nedostatečná ochrana osobních údajů, jíž aplikace poskytuje. Na problémy s aplikací upozorňují norská spotřebitelská organizace Forbrukerrådet a slovinská Zveza potrošnikov Slovenije. celý článek

Američtí senátoři chtějí omezit internetovou neutralitu

21.3.2016 Americký zákon o neutralitě internetu, který platí od léta 2015, má mnoho odpůrců, zvláště z řad velkých poskytovatelů internetového připojení. Skupina amerických senátorů nyní připravila návrh zákona, jenž by z rozhodování o neutralitě internetu vyloučil vládní agenturu Federal Communication Centre (FCC), která ji má na starosti. celý článek

Velký bratr ví, jak jíte a cvičíte

9.3.2016 Evropské spotřebitelské organizace kritizují provozovatele populárních aplikací, které uživatelům chytrých telefonů pomáhají s dodržováním životosprávy, případně měří jejich běžecké výkony. Tyto aplikace shromažďují data o uživatelích a v některých případech je i sdílejí s třetími stranami k použití za účely marketingu. celý článek

Zasílání aktivovaných kreditních karet poštou se dá snadno zneužít

25.2.2016 V USA znovu stoupá popularita kreditních karet. Některé banky přitom dostaly nepříliš šťastný nápad a začaly klientům zasílat karty poštou rovnou aktivované. Případnému nepoctivci tak stačí vybrat schránku a s kartou může naložit dle své libosti. celý článek

Facebook nesmí zneužívat funkci pro vyhledávání přátel k získávání osobních dat

22.2.2016 Německý Spolkový soudní dvůr označil funkci Facebooku pro vyhledávání přátel za nezákonnou. Vadilo mu totiž, že přes ni může sociální síť sbírat osobní údaje osob, které nejsou jeho uživateli, a bombardovat je e-maily, jež je nutí se k síti též přidat. Informuje o tom německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest (SW). celý článek

Německé online seznamky předpisy většinou neporušují

17.2.2016 Srovnání online seznamek, které provedla německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest (SW), přináší dobré zprávy pro nezadané. Téměř všechny hodnocené seznamky hrají se svými klienty podle pravidel fair-play, menší problémy mohou nastat pouze se žádostí o smazání profilu. celý článek