poradenská linka dTest 299 149 009 předplatné časopisu dTest

Ochrana osobních údajů

Osobní údaje jsou v dnešní době mnohdy rádoby bezplatného internetového obsahu a aplikací jedním z nejcennějších platidel, o něž mají zájem nejen poskytovatelé reklamy. Zatímco dříve si marketéři vystačili se jménem, adresou či telefonním číslem, dnes sledují každý náš pohyb na internetu i mimo něj za pomoci chytrých telefonů a spotřebičů zapojených do takzvaného internetu věcí. Data bývají sbírána za účelem co největší personalizace reklamy.

Někteří nepoctivci si s tím však nevystačí a ze spotřebitelů se snaží vymámit i přístupové údaje k internetovému bankovnictví či údaje o platební kartě. Jestliže obdržíte e-mailovou výzvu k zadání hesla ke správě bankovního účtu, nereagujte na ni, nepochybně se bude jednat o podvod. A i v případě zamýšlené internetové platby si vždy ověřte prodejce a samotnou platební bránu.

V současnosti mimo jiné schází jednotná evropská legislativa či regulace „trackingu“ na internetu, tedy sledování uživatelova chování za pomoci „cookies“ čili souborů s personalizovaným nastavením pro jednotlivé uživatele, které se ukládají na jejich přístrojích či jiných prostředcích. Těmi jsou například přidělování unikátních „zákaznických čísel“ jednotlivým zařízením či „web beacons“, tedy speciální prvky v kódu stránky, jež umožňují sledovat uživatelovo chování.

Zlepšení ochrany osobních údajů je v současnosti na celém světě jedním z hlavních témat spotřebitelských organizací včetně dTestu. Státní institucí, která se touto problematikou v Česku zabývá, je Úřad pro ochranu osobních údajů.

Nezisková organizace Iuricum Remedium také v Česku každoročně uděluje anticeny Big Brother Awards, které jsou určeny společnostem a institucím nejkřiklavěji narušujícím právo spotřebitele na soukromí a ochranu osobních údajů.
 

Články s tímto štítkem: 147

I funkce pro hledání ztraceného telefonu může ztrpčit život

12.2.2016 Oblíbená funkce, která slouží pro vyhledávání ztracených chytrých telefonů, může být v některých případech spíše na škodu. Svědčí o tom případ jednoho amerického páru, který byl díky nepřesnému systému vyhledávání již několikrát bezdůvodně podezřelý z přechovávání kradených telefonů. celý článek

Rozesílatelé spamu a podvodných e-mailů mění taktiku

10.2.2016 Nepoctivci přišli na jednoduchý způsob, jak ošálit většinu filtrů pro nevyžádanou poštu. Místo toho, aby rozesílali miliony e-mailů na náhodné adresy z podezřelých domén, je teď trendem odesílat menší množství pošty z malých hostingů, které měly doposud dobrou pověst. Informují o tom servery Bloomberg a Consumerist. celý článek

Jak vypnout špehovací funkce Windows 10

8.2.2016 Britský server Bitterwallet přináší jednoduchý návod jak pomocí několika jednoduchých příkazů vypnout funkce, které společnosti Microsoft umožňují sběr dat o uživatelích jejích produktů. celý článek

Deset nejčastějších podvodů v USA

29.1.2016 Ani v roce 2015 nepoctivci nezaháleli. Americká spotřebitelská organizace Consumer Reports (CR) proto na počátku ledna letošního roku připravila seznam deseti nejrozšířenějších podvodů, se kterými se mohou spotřebitelé setkat. celý článek

Američtí řidiči se nechtějí nechat špehovat

25.1.2016 Některé pojišťovny v USA nabízejí řidičům slevy za to, že si do automobilu nechají instalovat speciální zařízení, které sleduje jejich řidičské návyky. Taková zařízení se ovšem, jak uvádí spotřebitelský server Consumerist, netěší příliš velké oblibě. celý článek

Chytré hodinky: revoluce se nekoná

11.1.2016 Prosincový test italské spotřebitelské organizace Altroconsumo se věnuje chytrým hodinkám. Ty měly přinést technickou revoluci, momentálně se však jedná spíše o předražené výrobky, které mají problém s kompatibilitou i bezpečností odesílaných dat. celý článek

Nepoctiví Santové chtějí přístup k bankovnímu účtu a osobní údaje

6.1.2016 Doba Vánoc je nejen časem nákupů nebo pečení cukroví, mnozí nepoctivci ji rádi využívají pro své aktivity. V USA například slibují dopisy od Santa Clause či zařazení dětí na seznam „hodných“, ve skutečnosti jim však jde pouze o osobní údaje. Před Santy, kteří by chtěli brát a nikoli obdarovávat, varuje spotřebitelská organizace Consumer Reports (CR). celý článek

Windows 10 notebooky sice zpomalují, uživatelské pohodlí však podle UFC za upgrade stojí

7.12.2015 Zatímco mnohé odborné servery zkoumaly nový operační systém Windows 10 z hlediska bezpečnosti či ochrany osobních dat, francouzská spotřebitelská organizace UFC Que Choisir jej otestovala z uživatelského pohledu. Zajímalo ji, jak snadná je instalace, jak se systém podepíše na výkonnosti notebooků, které nepatří mezi nejvýkonnější, a jak je uživatelsky pohodlný. celý článek

Aplikace kradla přístupové údaje zvědavých uživatelů

23.11.2015 Google i Apple stahují ze svých internetových obchodů aplikaci „Who viewed your Profile – InstaAgent". Aplikace uživatelům slibovala umožnit zobrazení statistik o tom, kdo si zobrazil jejich profil na sociální síti Instagram, ve skutečnosti však pouze odesílala jejich přihlašovací údaje třetí straně. Navíc ostatním uživatelům rozesílala spam, aby si tuto aplikaci také stáhli. O případu informuje spotřebitelský server Consumerist. celý článek

LinkedIn musí zaplatit pokutu 13 milionů dolarů za zasílání nevyžádané pošty

26.10.2015 Provozovatel profesní sociální sítě LinkedIn musel na začátku října letošního roku v USA zaplatit pokutu ve výši 13 milionů dolarů za to, že své uživatele bombarduje upozorněními a zneužívá jejich e-mailové adresáře pro získávání dalších kontaktů. Informuje o tom britský server Bitterwallet. celý článek

Reklama do rakouských škol nepatří

22.9.2015 V balíčku školních potřeb, který dostávali rakouští předškoláci, se kromě sešitů či psacích potřeb nacházela brožura s nabídkou na uzavření smlouvy na služby mobilního operátora a reklamou na dětský bankovní účet. Rakouská spotřebitelská organizace Verein für Konsumenteninformation (VKI) takovou reklamu považuje za agresivní a navíc protiprávní, za pravdu jí dal i krajský soud ve Štýrském Hradci. celý článek

Pozor na podvodné nabídky iPhonu zdarma

21.9.2015 Chytrý telefon zdarma, za symbolickou částku či za pouhé sdílení odkazu, to je finta oblíbená nejen mezi českými nepoctivci. Britská spotřebitelská organizace Which? varuje před podvodníky, kteří spotřebitelům slibují iPhone 6s za jednu libru. Žádný telefon však nepoctivec nezašle a ještě po těch, kdo se nachytají vyžaduje vysoké měsíční platby. celý článek

Král facebookového spamu shledán vinným z rozeslání 27 milionů nevyžádaných zpráv

7.9.2015 Takzvaný „Král spamu“, Američan Sandford Wallace, který jen mezi lety 2007 a 2009 rozeslal v sociální síti Facebook 27 milionů nevyžádaných zpráv, byl shledán vinným z phishingu, podvodu a pohrdání soudem. Jak uvádějí servery Bloomberg a Consumerist, hrozí mu až tři roky vězení a pokuta až do výše čtvrt miliardy amerických dolarů. celý článek

Windows 10 mohou blokovat nelegální software

26.8.2015 Nový operační systém Windows 10 čelí další kritice. V obchodních podmínkách si totiž jeho tvůrce, společnost Microsoft, vyhrazuje možnost zablokovat uživateli nelegálně používané programy a neautorizovaná periferní zařízení či mazat nelegálně stažená multimédia. Jak informuje internetový server Bitterwallet, jsou obchodní podmínky Windows 10 psány neurčitě a nejasně.  celý článek

Robotelefonáty obtěžují americké spotřebitele, nově je lze blokovat

5.8.2015 Zatímco čeští spotřebitelé si stěžují na klasický telemarketing, američtí jsou pod palbou robotelefonátů. Jak uvádí spotřebitelská organizace Consumer Reports (CR), někteří jsou jimi obtěžováni až desetkrát denně. Nový americký zákon o telekomunikacích ovšem již umožňuje robotelefonáty filtrovat či blokovat speciálními přístroji. celý článek

Získat údaje z bezkontaktní karty je snadné, ovšem jen na krátkou vzdálenost

4.8.2015 Zkopírovat citlivé údaje z bezkontaktní platební karty je snadné a stačí k tomu legálně zakoupená čtečka a dešifrovací software, varují britská spotřebitelská organizace Which? a francouzská UFC Que Choisir. Získat číslo a datum expirace karty je však za pomoci běžného zařízení možné jen na vzdálenost několika centimetrů. celý článek

Chyba v zabezpečení ohrozila účty na Steamu

28.7.2015 Krádež účtu na herní platformě Steam byla po nedávné aktualizaci až do předposledního červencového týdne triviálně jednoduchá. K tomu, aby se kdokoliv naboural komukoliv do účtu, nebyly třeba žádné hackerské dovednosti. Chybu v zabezpečení však již provozovatel Steamu, společnost Valve, odstranil. celý článek

Aplikace telefon nezrychlí ani nezvýší výdrž baterie

17.7.2015 Na trhu je spousta aplikací pro chytré telefony, které slibují zvýšení výkonu telefonu či kapacity baterie. Na ně se v červencovém testu zaměřila italská spotřebitelská organizace Altroconsumo. Výsledky byly jednoznačné – aplikace nefungují a ještě svým vývojářům odesílají velké množství dat. celý článek

Falešné recenze na britském internetu píšou i mrtví

2.7.2015 Britská vládní agentura Competition Market Agency (CMA) dokončila svůj monitoring falešných recenzí na britském internetu. Výsledky nejsou příliš povzbudivé, s recenzemi nehrají fér majitelé společností, recenzní portály ani samotní spotřebitelé. celý článek

PayPal chce využívat čísla, z nichž byl kontaktován

22.6.2015 Internetová peněženka PayPal mění své obchodní podmínky. K nelibosti spotřebitelských organizací plánuje spotřebitele zahrnout spamem, robotelefonáty a sdílet osobní data se svými obchodními partnery. Totéž chce učinit s jakýmkoliv telefonním číslem, ze kterého ji zákazník kontaktuje. celý článek