poradenská linka dTest 299 149 009 předplatné časopisu dTest

Ochrana osobních údajů

Osobní údaje jsou v dnešní době mnohdy rádoby bezplatného internetového obsahu a aplikací jedním z nejcennějších platidel, o něž mají zájem nejen poskytovatelé reklamy. Zatímco dříve si marketéři vystačili se jménem, adresou či telefonním číslem, dnes sledují každý náš pohyb na internetu i mimo něj za pomoci chytrých telefonů a spotřebičů zapojených do takzvaného internetu věcí. Data bývají sbírána za účelem co největší personalizace reklamy.

Někteří nepoctivci si s tím však nevystačí a ze spotřebitelů se snaží vymámit i přístupové údaje k internetovému bankovnictví či údaje o platební kartě. Jestliže obdržíte e-mailovou výzvu k zadání hesla ke správě bankovního účtu, nereagujte na ni, nepochybně se bude jednat o podvod. A i v případě zamýšlené internetové platby si vždy ověřte prodejce a samotnou platební bránu.

V současnosti mimo jiné schází jednotná evropská legislativa či regulace „trackingu“ na internetu, tedy sledování uživatelova chování za pomoci „cookies“ čili souborů s personalizovaným nastavením pro jednotlivé uživatele, které se ukládají na jejich přístrojích či jiných prostředcích. Těmi jsou například přidělování unikátních „zákaznických čísel“ jednotlivým zařízením či „web beacons“, tedy speciální prvky v kódu stránky, jež umožňují sledovat uživatelovo chování.

Zlepšení ochrany osobních údajů je v současnosti na celém světě jedním z hlavních témat spotřebitelských organizací včetně dTestu. Státní institucí, která se touto problematikou v Česku zabývá, je Úřad pro ochranu osobních údajů.

Nezisková organizace Iuricum Remedium také v Česku každoročně uděluje anticeny Big Brother Awards, které jsou určeny společnostem a institucím nejkřiklavěji narušujícím právo spotřebitele na soukromí a ochranu osobních údajů.
 

Články s tímto štítkem: 147

PayPal musí odškodnit uživatele za nevyžádané kreditní účty

12.6.2015 Provozovatel online platebního systému PayPal musí zaplatit pokutu a odškodnit své klienty. Svým zákazníkům totiž bez jejich souhlasu otevíral kreditní účty a následně je nutil do jejich využívání. Navíc lákal nové klienty na benefity, které neposkytoval, a problémy měl i s nerealizovanými platbami. Informoval o tom spotřebitelský server Consumerist. celý článek

V Británii přibývá krádeží identity

10.6.2015 Za první čtvrtletí roku 2015 se oproti minulému roku v Británii počet obětí krádeží identity zvýšil o více než třetinu. Osmdesáti procentům obětí byly osobní údaje odcizeny a zneužity přes internet. Informuje o tom spotřebitelská organizace Which?, která pro spotřebitele připravila i jednoduchý návod, jak se takovému napadení vyhnout či ubránit. celý článek

Švédští telemarketéři mohou nově kontaktovat spotřebitele bez jeho souhlasu

3.6.2015 Telemarketéři ve Švédsku mohou kvůli deregulaci telemarketingu od poloviny letošního května volat spotřebitelům i bez jejich předchozího souhlasu. Tato deregulace se však nelíbí vládní agentuře pro ochranu spotřebitelů Konsumentverket. celý článek

Rozšíření pro Chrome mělo chránit před phishingem, je však plné děr

20.5.2015 Google přišel na konci dubna letošního roku s novým rozšířením pro prohlížeč Chrome jménem Password Alert, které má zabránit phishingovým útokům. Během jednoho dne se však bezpečnostním expertům podařilo toto zabezpečení prolomit. celý článek

Google přináší snazší hledání telefonu i nová bezpečnostní rizika

19.5.2015 Google spustil novou službu pro uživatele chytrých telefonů. Aplikace Google nyní nabízí nejen možnost lokalizovat telefon, ale v případě ztráty ho i na dálku zamknout či deaktivovat. Informuje o tom americký spotřebitelský server Consumerist. celý článek

Obtěžující hovory ve světě: Robotelefonáty v USA, přísnější tresty v Británii

27.4.2015 Consumer Financial Protection Bureau (CFPB), vládní úřad, který má v USA na starosti ochranu spotřebitelů ve finančním sektoru, řeší případ sedmi inkasních agentur, jež za pomocí automatických výhružných telefonátů vymáhaly od občanů neexistující dluhy. Spotřebitelská organizace Consumer Reports rozebírá, proč mnohé společnosti zakázané automatické telefonáty stále využívají. V Británii pak byla zpřísněna pravidla pro obtěžující telefonáty. celý článek

Rakouský Konsument varuje před aplikací WhatsApp

16.4.2015 Dubnové vydání rakouského spotřebitelského časopisu Konsument upozorňuje na komplikace spojené s využíváním populární aplikace WhatsApp. Obchodní podmínky aplikace jsou nesrozumitelné, navíc její provozovatel má přístup k veškerým údajům o uživateli i proběhlým konverzacím. Zabezpečení těchto dat je pak velmi špatné. celý článek

Klíčenka sbírá data o zákazníkových zvyklostech

2.4.2015 Finská společnost Sponda vyvinula klíčenku, která by měla v obchodech sbírat data o pohybu zákazníků a podle toho ovlivňovat reklamu například na digitálních obrazovkách v provozovně. Obchodním řetězcům by mohla pomoci zvýšit zisky a efektivněji konkurovat internetovým obchodům. Spotřebitelům se však sledování a zahlcení reklamou příliš nepozdává. celý článek

Američtí telemarketéři opět obtěžují automatickými hovory

17.3.2015 V USA se množí případy, kdy telemarketéři zneužívají výjimku, která umožňuje používat robotické telefonáty pro účely politických kampaní. Na začátku letošního března přes takovouto linku spotřebitelům nabízeli zámořské plavby. Problému se věnuje i Federal Trade Comission (FTC). celý článek

Prolomení bezpečnostního certifikátu hrozí i u mnoha prohlížečů

11.3.2015 Po skandálu s adware, který narušoval bezpečnostní certifikáty na noteboocích značky Lenovo, se na začátku letošního března objevila další podobná kauza, takzvaný FREAK Attack. Týká se prohlížečů na platformách Android, Mac OS, Blackberry i klasického Internet Exploreru na Windows. Bezpečnostní chyba ve schvalování certifikátu umožňuje třetí straně, aby se zmocnila odesílaných osobních dat. celý článek

Notebooky Lenovo obsahovaly adware, který ohrožoval bezpečnost uživatelů

9.3.2015 Výrobce výpočetní techniky Lenovo své notebooky uváděl na trh s nainstalovaným adware, programem, který sleduje navštívené stránky a podle nich na uživatele cílí reklamu. Program s názvem Superfish WindowShopper uživatele nejen sledoval, ale navíc nahrazoval veškeré certifikáty zabezpečeného spojení jedním univerzálním, který se dal velice snadno prolomit. Informují o tom například americký portál ArsTechnica a britský Bitterwallet. celý článek

Internetová stopa může uškodit, dá se ale nechat „zapomenout“

4.3.2015 Německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest (SW) se nedávno zaměřila na internetovou stopu uživatele, co pro něj znamená a jak ji odstranit. Upozorňuje také, že „zapomenutí“ nemusí být vždy zdarma. celý článek

Google Inbox – praktický, přehledný, ale náchylný k phishingu

18.2.2015 Belgická spotřebitelská organizace Test-Achats vyzkoušela novou podobu e-mailu od Googlu. Chválí jeho přehlednost a pokročilé funkce, zároveň ovšem upozorňuje, že Google Inbox je obzvláště náchylný k phishingu. celý článek

Britští podvodníci zneužívají čas daňových přiznání pro další vlnu phishingu

13.2.2015 Poslední lednový den bývá ve Velké Británii posledním datem, kdy je možné podat daňové přiznání. Toho využívají podvodníci, kteří obesílají britské spotřebitele podvodnými e-maily. V nich jim slibují jednodušší formulář pro vyplnění přiznání, ve skutečnosti je však jejich cílem vylákat z adresáta e-mailu osobní údaje a další data. celý článek

TTIP opět na stole, otazníky zůstávají

2.2.2015 V prvním únorovém týdnu probíhá v Bruselu osmé kolo vyjednávání o Transatlantickém partnerství pro obchod a investice (TTIP) mezi zástupci Evropské komise (EK) a USA. Na pořadu je také setkání zástupců EK a zainteresovaných subjektů, například výrobců či neziskových organizací. Hlavními tématy by měly být výroba, zemědělství, služby a investice a také tvorba nových předpisů a pravidel. Evropská spotřebitelská organizace BEUC a s ní i dTest upozorňují, že v dohodě TTIP se stále skrývá mnoho rizik pro spotřebitele. celý článek

Britové volají po přísnějších pravidlech telemarketingu

22.12.2014 Ve Velké Británii přibývá stížností na obtěžující nabídky po telefonu, včetně takzvaných tichých hovorů. Britská spotřebitelská organizace Which? proto volá po zpřísnění pravidel pro telemarketing. celý článek

Google plánuje dětské verze svých služeb

16.12.2014 Internetový gigant Google se chystá v blízké době spustit dětské verze svých služeb. Informuje o tom americký deník USA Today a britský spotřebitelský portál Bitterwallet. celý článek

Velký bratr ví, co jíte a nosíte

4.12.2014 Veškerá data, která uživatel zveřejní na sociálních sítích, mohou zadavatelé reklamy využívat pro její lepší zacílení a personalizování. Řada společností využívá specializované programy, které analyzují fotografie a hledají na nich loga značek. Ty se pak snaží spojit s emocemi, lokalitou a cílovou skupinou. celý článek

Nezabezpečené bezpečnostní kamery: Velký Bratr vidí i vás

2.12.2014 Na přední stránky médií v mnoha zemích se dostal případ ruské internetové stránky, která nabízela přenosy z nezabezpečených bezpečnostních kamer, webkamer či dětských chůviček. Zásah do soukromí byl umožněn tím, že uživatelé u zařízení ani nezměnili základní nastavení včetně hesla. celý článek

Vyhráli jste, teď nám dejte osobní data

12.11.2014 Švédská vládní agentura pro ochranu spotřebitele Konsumentverket varuje před podvodníky, kteří se po telefonu či e-mailu vydávají za zástupce velkých obchodních řetězců a zákazníkům tvrdí, že vyhráli. Jejich cílem je však jenom vylákat z nich osobní data a souhlas k zasílání reklamních materiálů. celý článek